Sık Rastlanan Akü Arızaları

Global Lastik, Akü Arızası

Sık Rastlanan Akü Arızaları

Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur. Ayrıca motor kapalı konumdayken radyo, iç aydınlatma, ısıtıcı ve klima gibi aksesuarların uzun süre kullanılması da akünün deşarjına veya arızalanmasına sebep olabilir.

Akü Şarj Sistemi Arızası Neden Kaynaklanır?

Akü zayıfsa ne olur sorusunun cevabı, araç için seçilen doğru aküde ve sağlıklı bir şarj sisteminde yatar. Bu bağlamda akü şarjı veya elektrik beslemesi arızası en ciddi akü sorunları arasında yer alır. Motor çalışırken aküyü şarj eden alternatör, 13,5V gerilim ve 9A akım ile bu şarjı sağlar. Eğer akü doluysa alternatör şarj akımını düşürür ve aracın elektrikli alıcıları kullanıldıkça da akım üretimini artırır. Böylelikle hem aküyü şarj eder hem de aracın elektrik ihtiyacını karşılar. Alternatör, görevini yapamaz hale gelince aküye fazla yük biner. Aracın tüm elektrikli alıcıları da elektriği aküden direk temin ederek akünün kısa süre içinde deşarjına sebep olur. Akü, zayıfladığında veya deşarj olduğunda da motoru çalıştıramaz.

Aküden kaynaklanan şarj sistemi arızasında alternatör sağlam olmasına rağmen şarj tutmayabilir. Bu durum akünün ömrünü tamamlamış olması, plaklardaki aktif maddelerde dökülme, elektrolit veya saf su seviyesinde azalma gibi nedenlerden kaynaklanır. Şarj sisteminden kaynaklı arızalarda ise alternatör kayışı kopuk, gevşek, yıpranmış, yerinden kaymış veya yağlanmış olabilir. Yine alternatör bağlantı kablo-soketlerinin çıkması, gevşemesi ve oksitlenme de şarj sisteminin çalışmamasına neden olur. Motor çalışır durumdayken akünün kendi voltajından daha büyük bir voltajın aküye iletilmesi gerekir. Dolayısıyla alternatör arızalıysa yeterli elektriği üretip beslemeyi yapamaz hale gelir. Bunun sonucunda gösterge panelinde de şarj uyarı ışığı görülür. Elektrikli direksiyonlu araçlarda ise alternatör kaynaklı akü arızası direksiyon sertleşmesi problemine yol açabilir.

Etiketler: Global Lastik, Akü Arızası
Ağustos 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR