Sık Rastlanan Akü Arızaları Nelerdir?
Sık Rastlanan Akü Arızaları Nelerdir?
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur. Ayrıca motor kapalı konumdayken radyo, iç aydınlatma, ısıtıcı ve klima gibi aksesuarların uzun süre kullanılması da akünün deşarjına veya arızalanmasına neden olabilir.
Motor çalışırken aküyü şarj eden alternatör, 13,5V gerilim ve 9A akım ile bu şarjı sağlar. Eğer akü doluysa alternatör şarj akımını düşürür ve aracın elektrikli alıcıları kullanıldıkça da akım üretimini artırır. Böylelikle hem aküyü şarj eder hem de aracın elektrik ihtiyacını karşılar. Alternatör, görevini yapamaz hale gelince aküye fazla yük biner. Böylece aracın tüm elektrikli alıcıları da elektriği aküden direk temin ederek akünün kısa süre içinde deşarjına sebep olur. Akü, zayıfladığında veya deşarj olduğunda bozulma gerçekleşir ve motor çalışmaz. Ayrıca aküden kaynaklanan şarj sistemi arızasında alternatör sağlam olmasına rağmen şarj tutmayabilir. Bu durum akünün ömrünü tamamlamış olması, plaklardaki aktif maddelerde dökülme, elektrolit veya saf su seviyesinde azalma gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Akü arızalarının bir diğer önemli sebebi ise akünün aşırı şarj edilmesidir. Eğer akü, 14,8V’dan fazla seviyede şarj edilirse aküde aşırı şarj kaynaklı kalıcı hasar ve yanma görülür.
Deşarj halindeyken yüksek bir akımla redresörde şarj edilirse yine şarj limiti aşılmış olur. Eğer akü aşırı şarj edilmişse birtakım akü arıza belirtileri meydana gelir. Bunlar arasında akünün aşırı ısınması, asitli su seviyesinin azalması, su yüzeyinde cam elyafların birikmesi, sıvıda renk koyulaşması, plakların dökülmesi, araç farlarında güç azalması, akü buşon altlarında siyahlaşma ve elektrolitin yoğunlaşması yer alır.
Etiketler: Global Lastik, Akü Arızası
Haziran 10, 2024
Listeye dön